Navigatie overslaan

Never a dull moment – Hanzevast lanceert exclusief scheepsfonds

Groningen, 14 augustus 2024 – ‘Never a dull moment’, een bekend credo in de scheepvaart, geldt deze zomer ook voor de scheepvaartbeleggingsmarkt. Afgelopen week lanceerde Hanzevast een nieuw, exclusief scheepsfonds. Een unieke investering voor een select groepje van 111 beleggers – en toekomstige bron van kapitaal voor nieuwbouw en innovatie in de maritieme sector. 

Scheepsfondsen in Nederland: lange traditie in Nederlandse maritieme historie

Nederland heeft een lange traditie in maritieme handel en scheepvaartinvesteringen. En Nederlandse beleggers hebben historisch gezien een aanzienlijke rol gespeeld in de financiering van scheepvaartprojecten. Al in de 17e eeuw werd kapitaal van investeerders gebundeld. Dit bood financiële slagkracht grote vloten te financieren en handel te drijven over de hele wereld. 

“Privaat kapitaal is van groot belang voor ontwikkeling en innovatie in de scheepvaart. De huidige verduurzamingsuitdagingen versterken de rol die is weggelegd voor beleggers. Het juiste type belegger kan hier een belangrijke bijdrage leveren – en goed rendement behalen. Daar gaan wij voor,” aldus Manon Wolters, algemeen directeur Hanzevast. 

Never a dull moment 

De aantrekkingskracht van scheepsfondsen is groot, door diversificatie en het rendementspotentieel. Toch zijn beleggers in de scheepvaart een klasse apart. ‘Never a dull moment’ geldt aan boord zowel als aan wal, en dus ook voor beleggers. De scheepvaart is spannend en veelzijdig maar ook cyclisch. Schommelingen in (dag)opbrengsten moet men met gelatenheid tegemoetzien. Mindere periodes kunnen goed worden gecompenseerd door stijgende markten - op termijn. Hiervoor is een langere beleggingshorizon nodig. Vaak beschikken familiebedrijven en ondernemers inherent over de juiste eigenschappen: kapitaalkrachtig, oog voor rendement, met een lange termijnvisie en geduld. 

Affiniteit met de scheepvaart is geen must. Als mede-eigenaar van een schip ontdekken beleggers het enthousiasme voor de maritieme sector en de trots voor hun schip vanzelf!

Scheepsfondsen bij Hanzevast 

De eerste scheepsfondsen van Hanzevast werden geïnitieerd in 1999. Kenmerkend waren destijds de belastingvoordelen die de Nederlandse overheid bood om de maritieme sector te ondersteunen. Begin 2000 veranderden de fiscale stimuli en daalde het aanbod aan scheepsfondsen tijdelijk. Echter, wat in de 17de eeuw gold, gold ook in 2000 en geldt tot de dag van vandaag: de scheepvaart is een profitabele markt! 

In 2001 bracht Hanzevast dan ook als eerste een scheepsfonds op de markt dat zich ’gewoon’ baseerde op rendement uit de langjarige exploitatie en uiteindelijke verkoopopbrengst van een schip. Er volgden tot heden in totaal 20 scheepsfondsen, in 8 verschillende scheepvaart-segmenten.

Anno 2024 bouwt Hanzevast voort op deze traditie. Opnieuw lanceert Hanzevast een innovatief, hoogrenderend scheepsfonds. Het verdienmodel blijft simpel. De innovatie zit in het feit, dat scheepvaartfondsen op dit moment praktisch niet worden aangeboden. Het is een unieke kans voor beleggers met visie om te profiteren van de groeiende wereldwijde vraag naar zeetransport. Immers 90% van het internationaal transport gaat over zee. Daarnaast is zeetransport de meest duurzame manier van transport per ton mijl, aldus de Koninklijke Nederlandse Reders Vereniging. 

“Het initiëren van een scheepsfonds vergt gespecialiseerde kennis. Je hebt diepgaande kennis nodig van de scheepvaart, moet een fonds kunnen structureren en beheren en toegang hebben tot beleggers. Hanzevast is hierin uniek gepositioneerd met ruim 25 jaar ervaring.” zegt Anita van der Laan, directeur Hanzevast Shipping.

Het fonds

Middels een investering in ‘Vlootfonds Hanzevast 3 – Handysize Opportunity Fund’, worden  maximaal 111 beleggers,  mede-eigenaar in een vloot van vier hoogwaardige handysize bulkcarriers, met een verwacht rendement van 14,9%. Gewoon op basis van exploitatie en de waarde van de schepen. 

.


Geschreven door Manon Wolters 14 augustus 2024

Actueel

Meer nieuws
14 augustus 2024

Never a dull moment – Hanzevast lanceert exclusief scheepsfonds

‘Never a dull moment’, een bekend credo in de scheepvaart, geldt deze zomer ook voor de scheepvaartbeleggingsmarkt. Afgelopen week lanceerde Hanzevast een nieuw, exclusief scheepsfonds. Een unieke investering voor een select groepje van 111 beleggers – en toekomstige bron van kapitaal voor nieuwbouw en innovatie in de maritieme sector. 

Lees meer
02 juli 2024

De Wet betaalbare huur is ingegaan – met de beste bedoelingen

Op dinsdag 25 juni 2024 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Betaalbare Huur (WBH). De WBH heeft als doel huurders te beschermen en huurwoningen betaalbaarder te maken – een doelstelling die in beginsel eenieder onderschrijft, maar waarbij de aanbodkant buiten beschouwing is gelaten. 

Lees meer
02 juli 2024

Hanzevast Real Estate verwelkomt nieuwe huurder en verhoogt energieprestatie van kantoorpand naar energielabel A+

Vanaf 1 oktober zal Hanzevast Real Estate een nieuwe huurder verwelkomen in het kantoorpand aan de Linie 580-596 in Apeldoorn. Top Taal NT2-experts B.V. zal de begane grond en de derde verdieping in zijn geheel huren voor de eerst komende vijf jaar, waarmee een nieuwe fase in de bezetting van het pand wordt ingeluid.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring.